Raquetes de neu

Rutes amb raquetes de neu

Excursions amb raquetes de neu a la Cerdanya i Pirineu

Les Excursions amb Raquetes de Neu

Les excursions amb raquetes de neu consisteixen en una genial activitat a la natura.

Amb les raquetes, podràs gaudir de l’escenari incomparable que ens ofereix la muntanya invernal a la Cerdanya i als Pirineus.

Gràcies a aquesta senzilla tècnica, ens mourem amb seguretat per itineraris nevats i arribarem a molts indrets durant l’hivern, que d’una altra manera ens seria imposible.

Amb les raquetes als peus pots progresar per tot tipus de neus i no enfonsar-te.

Degut al seu disseny actual, estàn pensades per poder realitzar rutes amb diferents condicions sobre el terreny.

D’aquesta manera, et pots moure sobre neus gelades, neus fondes i humides i també en diferents tipus de pujades i baixades.

No em d’oblidar portar els bastons, que ens ajudaràn a traccionar durant les pujades i ens proporcionaran estabilitat durant tota la ruta.

Una mica d'història de les Raquetes de Neu

Els experts apunten, que per trobar l’origen de les raquetes de neu cal remuntar-se als antics habitants d’Euràsia, a les planures de l’Àsia Central, durant l’Edat del Coure.

L’Edat del Coure fa referència al voltant del anys 7000AC. S’ha pogut trobar alguns estris i pistes que donen llum sobre el que podrien ser antigues raquetes de neu d’aquella època a la zona del Caucas i als Valcans.

Segurament molts dels antics pobladors i diferents grups ètnics dels països de l’Àsia Central, deurien imaginar i experimentar amb algun mètode per evitar enfonsar-se a la neu i poder avançar optimitzant l’esforç.

Si prestem atenció a la fauna dins del seu medi, podrem observar la capacitat d’adaptació d’algunes espècies i com el seu cos ha evolucionat per poder moure’s pel terreny en el que viuen.

Aquests pobles, és possible que observan la fauna adaptada al medi nival, poguessin arribar a la conclusió de que necessitaven ampliar la superfície de petjada per poder guanyar certa flotabilitat a la neu.

Alguns d’aquests animals estan molt ben adaptats al medi nival i tenen potes grans i acolchades que els ajuden durants les seves activitats a la neu.  

El lleopard de les neus (Panthera uncia), la llebre àrtica (Lepus articus), o l’ós polar (Ursus maritimus), són alguns exemples.

D’altra banda, algunes tribus i antics pobladors de l’hemisferi nord, ja sigui al continent Asiàtic o a l’Amèrica del Nord, sembla ser que porten mil·lennis utilitzan estris acoblats al calçat per facilitar la marxa a la neu.

A les zones aïllades de Sibèria on els hiverns són llargs i les precipitacions en forma de neu poden batre rècords, alguns d’aquests grups ètnics utilitzen les raquetes de neu per moure’s per terreny nevat.

Abans de l’expansió de la URSS, aquests grups havien estat totalment aïllats a la natura i sense contactes externs. Gràcies a aquest fet, s’havien convertit en uns experts supervivents dels llargs hiverns de la Sibèria.

Algunes d’aquestes ètnies, com els Nenets o Saamid, encara viuen a la tundra àrtica, als districtes autònoms de Nenetsia, Yamalia i Janti-Mansi.

A Nord Amèrica, els antics grups ètnics també han utilitzat les raquetes de neu des de fa molt de temps.

Els colons europeus, anglesos i francesos, van arribar a les terres de Nord Amèrica, a l’actual territori del Canadà i Estats Units, on van descobrir els pobles indígenes i van adoptar les seves eines i costums.

Els Inuit, habitants de les regions més al nord del planeta, també utilitzan les raquetes de neu. Encara viuen als territoris de Nunavut, Nunatsiavut, Alaska i Groenlàndia.

Els inuit són uns especialistes en aquestes terres tan inhòspites, i fan servir multitud d’eines per caçar i moure’s per la neu i el gel polar, que ja utilitzaven els seus avantpassats.

Els indis Cree de Nord Amèrica van utilitzar les raquetes de neu.

Altres pobles ancestrals que han utilitzat algun sistema de raqueta de neu des de fa mil·lennis, són els Cree.

La tribu dels Cree ocupaven un extens territori dins de l’actual Canadà, a Manitoba, Alberta i el Quebec, més al sud que els Inuit.

Aquests pobladors passaven llargs i durs hiverns als territoris del nord on la neu feia acte de presència durant molt mesos.

És per això, que van desenvolupar les seves raquetes de neu particulars per poder passar els hiverns.

Així doncs, sembla ser que els exploradors i colons que van arribar a aquestes terres, van conèixer aquests estris gràcies als indis d’ Amèrica del Nord i els van exportar i popularitzar a Europa.

Amb el temps i coneguda la seva gran utilitat, la seva expansió va arribar per diferents camins i després d’una sòlida tradició als països nòrdics, també van ser valorades pels països alpins i de Centre Europa.

Als voltants dels anys 70, els guies de muntanya de França, els quals formen part d’un col·lectiu amb gran història i tradició al pais, van començar a utilitzar les raquetes i a descobrir les seves virtuts per progressar per la muntanya durant l’hivern.

Així doncs, la seva expansió, es va acabar consolidan per totes aquelles latituds europees on la neu apareixia tots els anys.

El que va començar fa molts anys sent una necessitat per moure’s i sobreviure als boscos nevats i salvatges d’Euràsia, amb el temps es va anar convertin en un esport i una manera de disfrutar de la natura durant l’hivern. 

A dia d’avui, països com Noruega, Finlàndia o França s’han convertit amb autèntics “consumidors” d’itineraris de raquetes de neu, on inclús existeix una ferma tradició de curses i marxes populars per tots els públics.

La pràctica de les raquetes s’ha convertit en una fantàstica manera de disfrutar d’un entorn hivernal a les nostres muntanyes.

El realitzar excursions fàcils amb raquetes de neu, també ens garanteix una bona i completa activitat física.

Aquesta activitat és una de les més complertes, ja què combina el caminar, amb el moviment i tracció dels braços amb els bastons.

Així doncs, amb les excursions amb raquetes podràs combinar esport, lleure, natura i salut.

Material i parts de la raqueta

Durant l’història de la humanitat tots els estris i materials han sofert canvis i millores importants.

Les raquetes de neu no han sigut l’exepció, i que van començar sent senzilles estructures de branques i cordes d’origen vegetal, s’han convertit en autèntiques raquetes sólides i flexibles amb elaborats sistemes de fixació al calçat.

Tot i això, l’idea de les primeres raquetes es conserva, i es continúa buscant l’ampliació de  la superfície  de la petjada per evitar l’enfonsament, i la manera més cómode i ràpida de fixar l’aparell al peu.

En el cas de les raquetes de neu, l’evolució ha estat molt notable, sobretot en quan als materials de construcció i al sistema de fixació.

Degut al moment històric i als materials disponibles, les primeres raquetes van ser una combinació de branques i fustes, amb un sistema molt rudimentari de subjecció.

Actualment els materials més comuns són plàstics i alumini d’última generació.

Amb un tipus de fixació universal podrem adaptar qualsevol calçat de muntanya.

De forma lleugereament ovalada, la part central éa la més estreta per facilitar la marxa i evitar trepitjar una raqueta amb l’altra.

Les dues parts principals són el bastidor i la fixació.

El bastidor és l’estructura principal i el que seria el cos de tota la raqueta.

Ala part central del bastidor, hi trobem l’enreixattamís, que antigament era de cordes o branques fines i flexibles.

La funció del tamís és la de repartir tot el pes sobre el bastidor.

Ens els models moderns el material més comú és un plàstic molt resistent, flexible i que soporta les baixes temperatures.

La fixació, ubicada al centre del tamís, consta d’una puntera i una talonera regulable.

Alguns models no tenen talonera i fixen tot un sistema de corretges o tancaments de tipus ràpid.

Altres elements de la raqueta de neu:

 

  • Grampons: Gairebè tots els models de raqueta incorporen dos tipus de gramprons diferents. El primer consta d’uns grampons frontals molt agressius. Situats davant la puntera i en forma de forca. Aquest sistema éa mòbil i basculant i actua en funció de cada passa. Seran de gran ajuda quan assolim fortes pendents de neu dura. L’ altre tipus és un sistema de punxes o rails metàl·lics i fixes. Aquests van incorporats a la part inferior del tamís. Ens ajudaran a tenir una adherència òptima en cas de trobar algun tram amb gel.
  • Alça o Elevador: L’alça és un sistema, metàl·lic o plàstic, que ens aixeca el punt de recepciódel taló. D’aquesta manera, a les rutes on trobem fortes pujades, no forçarem tant els turmells i ens farà més còmode la progressió.
  • Bloquejador de taló: Amb aquesta peça podrem bloquejar el taló i fixar la talonera a tota l’estructura fent d’aquesta, un sol cos. Això ens serà molt útil en cas de fortes baixades o amb terreny molt accidentat, on no ens interessa que la raqueta s’arrossegui.

Un altre element indispensable són els bastons. Els bastons de muntanya ens permetran ajudar-nos repartin la força als braços durant les pujades i ens donaran estabilitat durant tota la ruta.

Consells d'utilització de les raquetes de neu

  • El primer que ens cal, és ajustar correctament la mida de la fixació al nostre calçat. Per assegurar la mida correctament, cal que la bota quedi encaixonada, fins i tot sense cordar. Això vol dir, que ha entrat amb certa pressió i que no es mourà durant la nostra excursió.

 

  • Feu atenció en deixar el tancament de cada fixació a la part de fora del peu, és a dir, sempre a l’exterior. Així doncs, la raqueta del peu dret serà la que quedi el tancament a la dreta. En la raqueta del peu esquerra,el tancament quedarà a l’esquerra.

 

  • La posició natural per caminar amb raquetes de neu éas amb el taló lliure. La raqueta s’anirà arrossegant al darrera nostre i ens anirà “seguint”. Només fixarem el taló (en cas que la raqueta disposi d’aquesta opció) en casos molt concrets com un flanqueig difícil amb pendent o una forta baixada.

 

  • En pujades molt fortes farem servir els grampons frontals, realitzant tocs amb la puntera perquè es clavin. Així, també facilitem la construcció de petits esglaons per poder progressar.

 

  • És molt important fer servir els bastons i portar la dragonera ben col·locada, per obtenir el màxim rendiment.

 

  • A les baixades molt pronunciades podrem fixar el taló i en pendents de neu dura o gel, ens haurem d’assegurar que les punxes dels grampons es claven correctament.

El Guia de Muntanya

Un Guia de Muntanya és un professional de l’esport que s’ha format per poder assessorar i conduir persones en el medi natural.

Al igual que un entrenador o un monitor esportiu, el Guia de Muntanya, és una persona que ha rebut formació dins del món de l’esport i l’activitat física.

En el seu cas específic, disposa d’una gran experiència a la muntanya.

Així doncs, es tracta d’una persona cualificada i amb experiència que ens guiarà i assessorarà sobre la pràctica del muntanyisme.

Perquè amb Excursions Catalunya?

A Excursions Catalunya ajudem a les persones a sortir de la seva zona de confort i a que visquin grans experiències a la natura.

Els guies d’Excursions Catalunya són uns apassionats de la natura, la muntanya i els viatges d’aventura.

Disfrutem compartint els nostres valors i t’ajudem amb la logística, l’organització i l’equipament.

Amb el nostre assessorament i guiatge, tan sols t’hauràs de preocupar de passar-ho bé i gaudir de les millors excursions amb raquetes de neu al Pirineu.

Perquè amb un Guia de Muntanya d' Excursions Catalunya?

  • Anar acompanyats per un Guia de Muntanya durant l’hivern és molt recomanable.  A causa de la neu, els camins tal i com els coneixem durant l’estiu, desapareixen. L’aspecte de la muntanya canvia radicalment.

 

  • La prioritat del Guia és la seguretat del grup. Així doncs, sempre farà un balanç sobre la seguretat i les condicions del terreny. Analitzarà la climatologia i les capacitats físiques de cadascú, abans i durant l’excursió.

 

  • El realitzar una excursió acompanyat d’un guia de muntanya titulat, també et garanteix una assegurança mèdica i de rescat que et cobreix diferents activitats al medi natural.

 

  • El guia és un expert amb equipament i material de muntanya. D’aquesta manera ens farà un control de tot el que ens calgui i ens podrà assessorar perquè no ens deixemres important durant la nostra sortida.

 

  • Ens proporcionarà les raquetes de neu i els bastons de caminar. Ens explicarà la tècnica i ens donarà les recomanacions perquè poguem gaudir amb seguretat i tranquilitat.

 

  • El coneixement del terreny i del medi natural és vital per progressar per la muntanya amb seguretat i autonomia. A l’hivern i amb contacte permanent amb la neu, les condicions són més complexes. Per això és molt important que el guia conegui el recorregut i les possibles variants per poder adaptar-se a les condicions del grup.

 

  • El Guia també és un bon coneixedor de la natura. Així doncs, segurament us podrà oferir informació o cert coneixement sobre fauna o flora. Tindreu una bona oportunitat per intercanviar impressions sobre el medi natural i el territori.

Excursions amb raquetes de neu al Pirineu

A Excursions Catalunya us oferim un ventall d’excursions amb raquetes de neu a diferents llocs del Pirineu.

Amb les nostres rutes amb raquetes i acompanyats d’un guia de muntanya, podreu gaudir al màxim i passar un gran dia a la neu.

En aquestes excursions coneixeràs espais naturals espectaculars dels Pirineus i faràs algunes de les millors rutes amb raquetes de neu.

Visitaràs boscos alpins, llacs gelats i refugis de muntanya en algunes de les zones més belles del Pirineus catalans. 

Alguns d’aquests llocs són: la Cerdanya, el Parc Natural de l’Alt Pirineu o el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Disposes de tres tipus de rutes: la ruta familiar, de mig dia i l'ascensió a un cim

 

  • La ruta familiar amb raquetes de neu és una divertida i senzilla excursió a l’hivern. Dirigida a famílies, grups d’amics, amb nens o joves, que volen fer una aproximació al món de les raquetes de neu i gaudir d’un dia a la muntanya. Amb les raquetes, grans i petits aprendràn a moure’s per terreny nevat i gaudiran de la natura.  Aquestes rutes són recomanables a partir de 8 anys. La durada aproximada de la sortida és de 3 hores i caminarem uns 3 quilòmetres.
  • La ruta de mig dia és una excursió pensada per grups o participants individuals a partir de 14 anys. Els participants han d’estar acostumats a la pràctica de l’esport o a caminar de manera regular. Es tracta d’una activitat física moderada on gaudirem tranquil·lament, d’uns paisatges hivernals magnífics. Aquestes sortides es realitzen durant tot el matí. Tenen una durada aproximadament de 4 o 5 hores i caminarem entre 7 i 10 quilòmetres.
  •  La ruta d’ascensió a un cim es tracta d’una pujada a un cim nevat amb les nostres raquetes de neu. Aquí el factor clau és el desnivell positiu que haurem de guanyar per assolir el nostre repte. Es tracta de muntanyes sense dificultats tècniques importants i de pendents suaus, però on ens caldrà estar en bona condició física. Aquestes ascensions poden durar més de 5 hores i tenir més de 10 quilòmetres.

Excursions amb raquetes de neu a la Cerdanya

La comarca de la Cerdanya és un lloc ideal per la realització de les excursions amb raquetes de neu.

Una de les caraterístiques úniques d’aquesta regió és el seu relleu muntanyenc.

Aquí trobem una important extensió elevada, que forma la Plana Cerdana o Plana de la Cerdanya, la més gran dels Pirineus. 

En termes generals, el relleu de la Cerdanya és ondulat i més aviat suau si el comparem amb altres territoris del Pirineu axial.

Aquest relleu fa de la Cerdanya un lloc ideal per fer rutes amb raquetes, i sobretot per les excursions fàcils.

Els gruixos de neu acostumen a ser importants i tens a la teva disposició molts recorreguts amb diferents orientacions.

A la Cerdanya pots creuar llacs gelats, explorar les seves valls d’origen glacial, contemplar boscos espectaculars, tot passan un dia genial a la neu.

Alguns dels nostres indrets preferits són: la muntanya de Lles de Cerdanya, Guils de Cerdanya o la zona de Porté Puymorens.

A la muntanya de Lles de Cerdanya trobem un dels millors espais per la pràctica de les raquetes de neu.

Aqui trobem un paisatges i unes vistes magnífiques de la Serra del Cadí i la plana cerdana amb el seu mantell blanc.

La seva proximitat al Berguedà, a l’Alt Urgell i a Andorra fa d’aquesta regió, una base fantàstica per poder explorar tota aquesta zona pirinenca.

El Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb els seus grans valors naturals i culturals, forma part d’aquest destí de gran potencial en turisme actiu i de natura.

Excursions guiades amb raquetes de neu a la Cerdanya

Ruta familiar amb raquetes de neu a Porté Puymorens

La nostra ruta amb raquetes de neu comença al Coll de Puymorens, a 1900 metres d’alçada.

A tocar dels dominis de l’estació d’esquí de Porté-Puymorens, aquesta excursió puja suament per boscos de pi negre i va guanyan altitud paulatinament.

Des d’aquí podrem gaudir d’un marc natural d’alta muntanya i d’unes vistes genials dels pics de la Mina, les Valletes i Andorra.

Punts d’interés:

  • El Port de Puymorens
  • La tècnica de les raquetes de neu
  • La Cerdanya francesa

Inici / Final: Coll de Puymorens.

Hora de trobada: 9:00

Durada aprox: 3 hores.

Desnivell: aprox: +110m.

Recorregut: 3 KM.

Dificultat: Fàcil.

Edat recomanada: A partir de 8 anys.

Preu: 35€ / participant.

Inclou:

  • Organització i preparació de la ruta.
  • Acompanyament i assessorament per un Guia de Muntanya titulat.
  • Gestió de la reserva.
  • Lloguer de les raquetes de neu i bastons.
  • Assegurança d’accidents per activitat al medi natural.

NO Inclou:

  • Transport fins on comença l’excursió.
  • Despeses causades per canvis d’itinerari o abandonament.

Ruta amb raquetes de neu a la Cerdanya Francesa

Aquesta ruta de mig dia ens acostarà a un espai increïble de llacs gelats i boscos alpins a la zona de les Bulloses.

En aquesta excursió amb raquetes t’ho passaràs molt bé visitant el parc natural regional dels Pirineus catalans.

Punts d’interés:

  • El Parc Natural Regional dels Pirineuss Catalans.
  • Els llacs gelats d’origen glacial.
  • La tècnica de les raquetes de neu.

Inici / Final: Parking de les Bulloses.

Hora de trobada: 9:00

Durada aprox: 5 hores.

Desnivell aprox: +490m.

Recorregut: 7-9 km.

Dificultat: Moderada.

Edat recomanada: A partir de 14 anys.

Preu: 49€ / participant.

Inclou:

  • Organització i planificació de la ruta.
  • Acompanyament i assessorament per un Guia de Muntanya titulat.
  • Gestió de la reserva.
  • Lloguer de les raquetes de neu i bastons.
  • Assegurança d’accidents per activitat al medi natural.

NO Inclou:

  • Transport fins on comença l’excursió.
  • Despeses causades per canvis d’itinerari o abandonament.
Obre a David
1
Hola que tal?! Sóc David d'Excursions Catalunya,
Et puc ajudar?
Te puedo ayudar?